Waarom heeft een plant calcium nodig?

Waarom heeft een plant calcium nodig​​?

Calcium is met name belangrijk voor het groeiproces van de plant. Het speelt een cruciale rol bij de celdeling en het verstevigt de celwanden en celmembramen, waardoor de plant stabiel wordt. Calcium is een weinig mobiel element. Daarom dient er altijd voldoende calcium aanwezig te zijn rondom de wortels, zodat de plant voldoende kan opnemen.

Tekort

Calcium is gedurende de gehele groeicyclus van de plant belangrijk, maar de plant heeft de grootste behoefte aan dit element tijdens de celdeling en tijdens periodes van snelle of sterke groei.

Een te laag gehalte aan calcium uit zich voornamelijk in de minst verdampende delen van de plant. Het zorgt voor onvolgroeidheid, bijvoorbeeld kleine bloemen. Ook ontstaan er glazige plekken in jong blad, bloemen en vruchten en kunnen de bladranden afsterven. Bovendien is neusrot ook een gevolg van een tekort aan calcium. Cellen kunnen als gevolg van een gebrek aan calcium niet genoeg water opnemen, waardoor cellen afsterven. Hierdoor ontstaat een bruine plek aan de onderkant van de vrucht.

Hoe herken ik fosfaatgebrek en calciumovermaat?

Een te hoog gehalte aan calcium heeft een vertragend effect op de groei van de plant. Het zorgt er namelijk voor dat andere voedingselementen – met name ijzer en magnesium – minder goed opgenomen kunnen worden.