Waarom heeft een plant ijzer nodig?

Gebreksverschijnselen

IJzergebrek lijkt op mangaan gebrek maar zit hoger in de plant. IJzergebrek komt vooral voor bij een hoge pH ( > 6,5) en dus ook hoog HCO3 concentratie (hoog kalkgehalte) of forse bekalking hoog fosfaatgetal lage worteltemperaturen te hoge relatieve luchtvochtigheid overmaat koper, mangaan of zink In het begin vertonen de bladeren een wit-gele chlorose tussen de nerven. De bladeren lijken geel/groen gestreept (mozaïekverkleuring). Als het gebrek ernstiger wordt, worden de nerven ook chlorotisch geel en in ernstige gevallen worden de jonge bladeren wit van kleur

Tekort

Een te laag gehalte aan ijzer zorgt voor afbraak van het bladgroen in de jongste bladeren in de kop van de plant. Hierdoor worden de bladeren van de plant steeds lichter: in eerste instantie lichtgroen, maar soms ook geel of zelfs wit. De nerven van het blad blijven wel groen. IJzergebrek komt vaak voor in combinatie met een teveel aan mangaan, deze elementen stoten elkaar namelijk af.

Overmaat

Een te hoog gehalte aan ijzer zorgt andersom voor een tekort aan mangaan.

Hoe kun je het voorkomen?

Kies je (pot)grond zorgvuldig. Besef goed aan welke bodemkwaliteit je planten behoefte hebben.. Supermix van Plagron bevat bijvoorbeeld onder meer levende schimmels en bacteriën, vitaminen en mineralen, sporenelementen, wormenhumus en zeevogelguano voor een optimale ontwikkeling van de plant.

Hoe kun je het genezen?

Als de EC-waarde te hoog is, is het verstandig om de grond of het substraat te spoelen met schoon water. Dit geldt ook voor de pH-waarde. Calcium wordt het beste opgenomen als de pH-waarde tussen de 6,2 en 7,0 ligt. Calcium Kick is een pH-regelaar waarmee je de pH-waarde verhoogt tot het ideale bereik. Let op: Te veel aan calcium kan een opsluiting van kalium, magnesium, ijzer en mangaan veroorzaken.